Подводен тунел ще свързва Испания и Мароко

Испанските власти съобщиха, че проучването на възможностите за строеж на подводен тунел, който да свързва Испания и Мароко, е навлязло в последен етап, предаде ВВС.

Ако проектът бъде развит и строителството на тунела започне, влакове, превозващи хора и стоки, се очаква да започнат да използват тунела през 2025 г. Той ще бъде дълъг 40 км и ще бъде прокопан на 300 м. дълбочина под Средиземно море.

Подводният тунел ще свързва Северна Африка и Европа за първи път откакто двата континента се разделиха преди повече от 200 милиона години.

Швейцарски инженери завършват проучването на възможностите за строеж на тунела. Те трябва да установят дали тази подводна връзка е технически възможно да се осъществи.

Председателят на испанската правителствена агенция, която координира проекта Анхел Апарисио, съобщи, че пред строежа на тунела има трудности, които е възможно да не могат да бъдат преодолени.

Ако все пак работата по проекта продължи, ще са необходими 15 години за построяването на тунела и той ще струва най-малко 8 милиарда долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини