Истанбул окървавен

Шестнайсет души загинаха и над 150 бяха ранени при две бомбени експлозии късно снощи на оживена пешеходна улица в истанбулския район Гюнгьорен.
Това е най-кръвопролитният атентат срещу турски граждани през последните години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Няма съмнение, че това бе терористично нападение, каза пред журналисти снощи валията на Истанбул Муамер Гюлер.

Медицински източници съобщиха, че 15 от ранените са в критично състояние.

Според телевизия Си Ен Ен Тюрк полицията подозира, че атентатите са извършени от Кюрдската работническа партия (ПКК).
Експлозиите избухнаха часове преди финалното заседание на Конституционния съд в Турция по делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Службите за сигурност на страната съобщиха, като се позоваха на очевидци на трагедията, че експлозиите са последвали една след друга, като първата е била по-слаба от втората. По всяка вероятност първият взрив е целял да предизвика само паника сред гражданите, като вторият е трябвало да убива колкото се може повече хора и да нанесе много щети.

Противоречива остава обаче информацията за това, къде са били заложени взривните устройства. Някои медии съобщиха, че първата бомба е избухнала в телефонна кабина, а втората в контейнер за боклук. Според други твърдения и двете взривни устройства са били поставени в кофи за боклук. Турският телевизионен канал Си Ен Ен–Тюрк, който предаваше от мястото на инцидента, показа кадри, на които се виждаха сцени на масова паника и дезориентирани хора, облени с кръв да бягат от мястото на атентатите, които бяха обсипани с останки от разбити стъкла.

Това е най-смъртоносното нападение в страната от 5 години насам и най-тежкото нападение от ноември 2003 г. Тогава 60 души бяха убити при четири взрива в Истанбул, за които се смяташе, че отговорност носи Ал Кайда. Сред взривените обекти тогава бяха 2 синагоги, британското консулство в Истанбул и клон на британската банка HSBC, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Говорителят на МВнР Димитър Цанчев съобщи пред БНР, че засега няма информация за пострадали българи

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини