Единствен кандидат за трона

Съвсем скоро големият син на принц Чарлз и принцеса Даяна ще напусне редиците на Кралските въоръжени сили – именно на него, като наследник на престола е спряла своя избор кралица Елизабет II.

От януари 2009 година принц Уилям ще започне усилено да се подготвя за заемането на новата длъжност – предстои му да се запознае с механизма на работа на всички главни ведомства на британската държава. Първо в списъка е министерство на външните работи, а в усвояването на дипломацията ще му помага бившият премиер на страната Джон Мейджър.

В подготвителната програмата влиза и женитбата на принца с приятелката му Кейт Мидилтън – по неофициални данни бъдещото бракосъчетание на младите може да се случи още в края на годината. Докато за сватбата няма яснота, то за бъдещата кариера на младия принц нещата са доста безоблачни. Баща му, принц Чарлз, отдавна не претендира за престола – вторият му брак с Камила Паркър Боулз постави на кралските му амбиции дебел кръст. Изборът, кой от двамата внуци да заеме престола, Елизабет II направила без да се замисля – очевидно за всички е, че зрелият и уравновесен Уилям е по-подходящ, за лице на държавата от своя брат Хари, който регулярно е герой на светските хроники.

Едновременно с дипломатическите занимания принцът ще премине и през юридически курс на подготовка. В тази области ментор на бъдещия монарх ще бъде професорът по конституционно право в Оксфордския университет доктор Вернън Богданор. Задачата на мастития юрист ще бъде да въведе 26-годишния младеж във всички тънкости на британското законотворчество.

Освен отбелязаните по-горе задачи Уилям ще се занимава активно с благотворителност и кампании за защита на природата.
«Може да се каже, че Уилям ще стане първият в историята на Великобритания монарх, провел преди встъпването си в длъжност специална подготовка», – съобщава за журналисти един от членовете на кралския двор.


В случай, че не се случи нещо непредвидено, принц Уилям ще стане 41-ият монарх от момента, в който на трона на Британия се е възкачил Вилхелм Завоевателя. Днешната кралица, бабата на Уилям, Елизабет II тази година навърши 82 години – в тази ситуация активната подготовка на наследника за трона изглежда напълно логична стъпка.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини