Караджич бе предаден на Хага

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е в Ротердам, съобщи току-що телевизия Ройтерс.

Специалният самолет, който транспортира най-издирвания през последните години обвиняем, е кацнал на летището в Ротердам.

В центъра на Белград по време на демонстрация след митинга в подкрепа на Радован Караджич пострадаха около 30 души. Половината от тях са полицаи, сред получилите леки наранявания е един испански телевизионен журналист.

Полицията е използвала гумени куршуми и сълзотворен газ за разпръскване на няколко десетки младежи, които започнали да хвърлят запалителни бомбички, камъни и метални кутии срещу органите на реда след края на митинга. В словото си при закриването му лидерът на крайнодясната Сръбска радикална партия Томислав Николич призовал младежите да не предприемат хулигански действия. Групата младежи, голяма част от които пияни, е била разпръсната по съседните улици. Пред разположения недалеч ресторант „МакДоналдс" има специална полицейска част, очевидно за да го предпази от атаки, подобни на онези след обявяването на независимостта на Косово, когато заведението бе почти разрушено.

Група гръцки адвокати от остров Крит възнамерява да предложи на бившия босненските лидер Радован Караджич безплатна защита пред Международния трибунал в Хага.

Председателят на адвокатския съюз на остров Крит Димитрис Пондикакис каза, че група юристи ще "поиска от международните организации справедлив процес за Радован Караджич". "Нашите адвокати ще анализират всички данни около ареста на Радован Караджич и след това ще му предложим петима наши адвокати за безплатна защита", каза още Пондикакис. Той очаква Трибуналът в Хага да бъде обективен и да не взема политически решения. Пондикакис заяви, че гръцките адвокати нямат никакви документи и не са запознати с обвинението. "Ако той се съгласи ние ще го защитаваме безплатно пред Международния трибунал в Хага", каза още председателят на съюза на адвокатите от остров Крит Димитрис Пондикакис.
/БГНЕС

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини