Интелигентни супермолекули печелят игра на морски шах

Кралското общество по химия на Великобритания връчи на изследовател от Белфаст награда за разработването на интелигентни супермолекули, чийто интелект е на нивото на деца, способни да спечелят игра на морски шах.

Миниатюрната нано-мозъчна разработка е плод на професор А Прасана де Силва от Кралския университет, който заедно със своя екип получи наградата RSC Sensors Award за 2008 г.
Последните уникални разработки са базирани на флуоресцентни сензорни молекули, първоначално разработени от де Силва, които вече се използват в оборудването за медицинска диагностика.

Oсобеното в молекулите от типа "улови и съобщи" (catch&tell) е, че излъчват светлина, когато се натъкнат на специфични химикали в кръвните проби. Тази технология помага за създаването на касети за диагностика на кръвта, които се радват на продажби за над $50 милиона в цял свят от 1997 насам. В болници, линейки и ветеринарни клиники касетите се използват за бързи кръвни изследвания, установяващи нивото на общи компоненти, като натрий, калий и калций.
В момента проф. Де Силва и екипът му са създали още по-умни светещи молекули, които могат да се държат като "логически врати".

"Логическите врати са в основата на съвременните компютри", твърди професорът. Първата молекулярна логическа врата беше създадена в Белфаст преди няколко години, а момента вече разполагаме с широк набор от такива шлюзове, като YES, NOT, AND, OR, NOR и INHIBIT... Тези изкуствени системи използват химически вход и светлинен изход за информацията, преобръщайки естествените роли в човешкото око.

"Една от целите, в които имаме принос, беше да накараме молекулите да изпълняват аритметични задачи. Сега малките молекули могат да събират едно и едно и да получават две -също като деца. Ясно е, че малките молекули могат да изпълняват изчислителни операции с мащаб в малки пространства, в които полупроводниците не успяват да се вмъкнат, независимо от своята мощ", смята де Силва.

Молекулните версии на логическите врати дават несравними възможности за разрешаването на медицински проблеми, без да е необходима човешка намеса и решават ситуации, с които съвременен компютър физически не може да се справи.
Наградата RSC донесе на проф. де Силва 500 британски лири и сребърен медал.


Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини