Откриха спящ Буда в пещера

Афганистантски археолози откриха 19-метрова статуя на спящ Буда, съобщи Ройтерс. Статуята била силно повредена и датирала приблизително от ІІІ в.н.е. Откритието е направено в провинция Бамиан, във близост до мястото, където през 2001 година талибани унищожиха колосални по размери статуи на Буда (53 и 37 метра високи). Освен статуята са открити монети и фрагменти от керамични съдове.

За статуята на лежащия буда се говори в средновековен китайски източник, в който се твърди че ваянието е дълго поне 300 метра. Търсенето на Буда започнало още през 2005 година. През изминалите години учените открили най-старите в света маслени рисунки.

През 2003 година ЮНЕСКО взе под своя закрила мястото, където се намираха статуите на Буда и до този момент там се извършват консервационни дейности и археологически изследвания. Разрушените статуи датираха от VІІ в.н.е. и е възможно да бъдат възстановени.

Разрушаването на статуите на Буда през 2001 отне на талибаните няколко седмици. Многобройните опити от страна на западните дипломати и информационни агенции да попречат не дадоха резултат.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини