Успехът на детето в училище зависи и от родителите

За някои родители началото на тази учебна година е вълнуваща, защото за първи път ще изпратят детето си на училище. За други, същата тази година е особено важна, защото в края й на детето ще му предстои кандидатстване за гимназия или университет. За всички родители обаче е важно учебната подготовка на децата им да е на ниво, да учат съвестно, да получат реални знания, които да бъдат оценени, разбира се, адекватно.
Ето защо подготовката на детето за училище е важен процес, в който ролята на родителите може да е от решаващо значение за успеха на детето.
Ето какво може да направите, за да подпомогнете детето в ученето.

Направете работното място удобно
На работното място нищо не трябва да разсейва детето при писането на домашните. Често децата са принудени да учат в кухнята, където има удобна маса и нормално осветление. Затова направете работен кът в стаята на детето така, че да има място да се сложат няколко книги, химикалки и моливи, да има възможност лесно да се стига до рафта с учебниците и речниците.
Необходимо е да се обърне внимание и на това, детето винаги да има достатъчно хартия, тетрадки и писмени принадлежности. Но грижата за това трябва да се възложи на детето - това ще му даде възможност да се почувства самостоятелно и отговорно.

Изключете телевизора
Не включвайте телевизора, ако е време да се правят домашните. Телевизорът увлича. Ако седне да гледа, преди да е изпълнило задълженията си, детето ще се разсее и демобилизира, а освен това най-вероятно няма да му остане време да се подготви както трябва. Ако детето държи на някое предаване, което му е интересно, то винаги може да се запише на видео.

Какво да правим с радиото и музиката
Доказано е, че някои видове музика (освен хард-рока) помагат за усвояване на материала. Затова проследете - ако любимото радиопредаване или музика не пречат, а напротив, помагат при правене на домашната работа, значи няма нужда да се забранява слушането им по време на ученето.

Режимът е ключов фактор
Добре би било да обядвате или поне да вечеряте по едно и също време. Така детето ще може да си създаде точен вътрешен ориентир, за да прави домашните си до обяда или преди вечеря. Не давайте награда за всяко направено домашно – детето трябва да свикне с мисълта, че както вие имате отговорности, така и то има своите и старателната подготовка за училище е една от тях.

Нагледна организация
Купете или направете сами голям календар, където могат да се пишат бележки за важни учебни събития, задачи, за това колко време е останало до края на срока, годината. Това ще подсеща детето и няма да създава у него погрешно впечатление, че има още много време и че ще започне да "учи здраво" следващата седмица.

Научете детето как да учи ефективно
Обяснете му, че механичното заучаване на уроците не осигурява добри знания. Подскажете му, какво е необходимо да знае, за да се подготви максимално ефективно:
- да си прави бележки при четене на глави и параграфи;
- да се научи да сбива материала до главни мисли;
- да се научи да ползва таблици и схеми;
- да се научи да преразказва прочетеното със свои думи;
- да се научи да прави картончета, по които лесно може да се повтарят важни дати, формули, думи и т.н.
- да се научи да записва не всяка дума, казана от учителя, а само важни мисли и факти.

Научете детето да не се притеснява преди изпитване или тест
Важното, което трябва да запомни детето, е, че в нощта преди изпита/теста трябва хубаво да се наспи, а не да учи до последния момент. На теста е добре да има в себе си резервна химикалка, молив и хартия. Обяснете на детето, ако се притеснява, че за да се намали напрежението, трябва да направи няколко дълбоки и бавни вдишвания - издишвания и притеснението ще отмине.

При подготовката на домашните, следете в какво състояние е детето
Ако детето е изморено, ядосано и разстроено, защото домашното е много дълго и сложно и това се случва не за първи път, може би трябва да се намесите и да му дадете почивка. Ако и съучениците му имат същия проблем, може би ще бъде уместно родителите заедно да поговорят с учителя, за да изяснят ситуацията. В никой случай обаче не оставяйте детето с впечатление, че учителят му подхожда неправилно или прекалява.

Трябва ли родителите да помагат на децата с домашните
Зависи от ситуацията. Родителите могат да помогнат на детето да разбере сложна математическа задача, да се научи да пише грамотно, диктувайки му текстове и думи. Ако заданието не е сложно и детето може да се справи само, по-добре е да не се намесвате, а да му предложите помощта си при проверка. Молбата на детето за помощ трябва да се приема с радост и без мърморене. Не забравяйте също да правите позитивни коментари, когато проверявате или правите с детето си домашните. То не трябва да усеща страх, че при подготовка на домашните може да му се карате.

Следете учебния процес като цяло
Интересувайте се какво става в училището, без да разпитвате прекалено. Подходящи са въпросите от рода на: "Как мина контролното по математика?", "Какво е положението с доклада по история? Необходима ли е моята помощ?" и т.н. Обръщайте внимание на оценките на детето и бележките на учителя. Всичко това може да послужи като знак, че детето има проблем по един или друг предмет.Във всеки един момент вие можете да се срещнете и да поговорете с учителя, но внимавайте - това трябва да става само със съгласието на детето, иначе у него може да се появи усещане, че вие се намесвате в неговите работи, шпионирате го (ако, разбира се, не се е стигнало до там, че ви викат в училище). Обръщайте внимание на изказвания от рода на "той/тя е ужасен учител" - това показва, че детето ви не се справя с предмета по някаква причина и е необходима вашата помощ.




Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини