Космически рекетьори

Японски бизнесмен даде на съд компанията за космически туризъм Space Adventures. Дайсуке Еномото твърди, че фирмата го е изнудвала да плати допълнителни милиони долари, за да осъществи мечтата си, съобщава wired.com.
Еномото трябваше да излети в космоса на 21 август 2006 година и да прекара 10 дни на кораба "Съюз ТМА-9". Той обаче не е бил допуснат на борда, поради здравословни причини. Вместо него, в космоса излетя 40-годишната американка от ирански произход Ануше Ансари.

Нереализираният космически турист е предявил иск към Space Adventures в размер на 21 милиона долара. Японецът твърди, компанията е поискала допълнителни 10 милиона долара и след неговия отказ да плати подобна сума, му е бил отказан полет.

От Space Adventures опровергават думите на Еномото и посочват, че недопускането му в състава на космическия екипаж е единствено по здравословни причини. Още при първия медицински преглед у японеца са били открити камъни в бъбреците, което е противопоказно за полет. По-късно лекарите установили, че камъните се разрастват.
Space Adventures е американска компания, базирана в щата Вирджиния, която ползва услугите на Роскосмос. До момента шестима души са пребивали в космоса като клиенти на Space Adventures, заплащайки многомилионни суми за своите авантюри.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини