Седмица против тютюнопушенето

Днес бе представена инициативата "Седмицата против тютюнопушенето" с пресконференция, в която участваха - проф. д-р Петко Минчев, Университетска детска клиника по белодробни болести към Медицински университет - София; д-р Мариана Додева - Дирекция "Опазване на общественото здраве" към Столична регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ); д-р Томас Витих, директор "Медицинска и регулаторна дейност" в ПОЛ БОСКАМП - една от водещите световни компании в разработването на лекарства за белодробни заболявания.
На събитието бяха представени данни за хроничните белодробни болести, с акцент върху хроничния бронхит и риносинуитите в България. Д-р Витих направи обобщение на проведените досега клинични проучвания върху бронхитите, както и предстоящите такива. Бяха представени начините за профилактика на заболяването и възможностите за лечение.

"Седмицата против тютюнопушенето" се организира по съвместната инициатива на Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) и Либра АГ. Всеки желаещ ще може безплатно да се консултира как да преодолее тютюневата зависимост и да получи информационни материали. Консултативният кабинет предлага консултация със специалист, определяне на индивидуална комплексна програма за отказване от тютюнопушенето и подкрепа в процеса на преодоляване на зависимостта.

Тютюнопушене - факти
Всяка година тютюнопушенето причинява смъртта на хиляди хора. Един на всеки десет пушачи предвижда продължителността на живота му да бъде по-къса с 20 години. Тютюнопушенето може да доведе до затруднения в дишането и да намали физическите възможности на организма. Тютюнът също така разваля косата и сбръчква кожата.

Тютюнопушенето бързо поражда специфичен вид пристрастеност, който е много трудно да се преодолее. Тютюневият дим причинява дискомфорт и развитие на болестни състояния незабавно или в по-дълъг период от време. Децата са особено уязвими за пушека на други хора.

Тютюнопушенето е рисков фактор за повече от 25 заболявания. България е сред водещите страни в Европа по потребление на цигари на човек от населението, с изключително високо равнище на тютюнопушенето сред младежите. Тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества и носи много висок здравен риск за рак на белия дроб, сърдечно-съдови и дихателни заболявания.

Пасивното тютюнопушене също е сериозен рисков фактор за остри и хронични респираторни заболявания, намалена белодробна функция при децата и младежите, увеличени респираторни оплаквания при възрастните. Тютюневият дим нанася вреда на кръвоносните съдове и води до поява на атеросклеротични плаки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини