Археолози откриха жена и дете, погребани като Богородица с младенеца

Жена и дете, погребани по подобие на иконата на Богородица с младенеца, са открили археолозите в един от гробовете край русенското село Нисово. Находката е наречена от учените „Мадоната от Нисово" и няма аналог до сега в пределите на страната, съобщи проф. Николай Овчаров, цитиран от Дарик радио. Археолози започнаха в началото на месеца разкопки на уникален Некропол в района на село Нисово, където е открит гробът.

По намерените десетки монети е станало възможно датирането на некропола. Той е от най-слабо проучвания период - от края на ХVI до края на ХVIII век. Най-вероятно край днешно Нисово са живеели около 500 до 1000 души, повечето от които са умрели от чума, обясни проф. Овчаров. „Става дума за Некропол с огромни каменни кръстове, сред които и така нареченият Тамплиерски кръст. Това е традиция, която не е особено характерна за Православието. Почти във всеки от разкритите близо 30 гроба беше засвидетелстван обичаят Харонов обол – една преживелица на средновековието от Античността", обясни археологът.

„Особено интересен беше моментът, в който открихме черепите на мъж и сгъваем бръснач. Първата ни идея беше, че това е бръснарят, но после в още три гроба излязоха подобни бръсначи. В единият случай беше и дете – прерязване с остър предмет на нишката на живота против вампирясване, т.е. това е причината да се слагат бръсначи под главите на хората", коментира Николай Овчаров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини