Тайни химикали в супите и десертите

Химикали, които блокират вкусовите рецептори, бъкат в храната по родните магазини. За да сложат етикета „Без захар" или „С ниско съдържание на захар", международните производители притъпяват усещанията ни за сладко, кисело и горчиво чрез специални химикали, които манипулират мозъка ни. Веществата се слагат без специално обозначение, най-често в готовите супи и сосове, плодовите и зеленчукови сокове, както и в сладкишите и сладоледите. Тъй като това е нов метод в приготвянето на полуготовите изделия, все още никой не е задължил производителите да обозначават на етикета проблемните химикали.
Фирмата, създала веществото, не отрича стореното. Оправдава се с малкото количество, което се слага в храната. Това стана ясно след публикацията на американската изследователка Дженифър МакКинли.

Проверката у нас
На наше запитване от Министерството на земеделието и храните заявиха, че по принцип всичко може да се натъпче при производството и отказаха коментар. Проверка на DeltaNews показа, че в родните здравни заведения не са чували за съмнителното вещество. „Обикновено ни предупреждават от РИОКОЗ за такива неща. Както при случая с китайското мляко", каза д-р Нина Бинева, общопрактикуващ лекар.

Веществото-убиец на рецептори
Новият химикал е разработен от американската фирма Senomyx. Само за три месеца отвъдокеанските учени синтезирали веществото. После го продали на големите фирми като Coca Cola, Nestle, Kraft и Campbell Soup. По цял свят, включително и в България, зад етикетите „ниско съдържание на захар" отскоро се крие веществото-убиец на рецептори. Самата фирма се гордее с откритието. Марк Зулър, ръководител на научния отдел на Senomyx не смята, че рожбата му нанася поражения. „Не е вредно, когато се използва по-малко от една частица за милион при праг от 200-300 за милион", отговаря той на МакКинли, цитиран от NaturalNews. Именно малкото количество позволило на американците да го пуснат на пазара без дори да го упоменат в съдържанието. За шест месеца са му издействали статута на „считан за безопасен" продукт. Сега веществото удобно се крие зад надписа „ароматизатор" или „изкуствени ароматизатори", предупреждава МакКинли.

Какво прави химикалът
Веществото контролира малките рецептори, разположени по езика. Дори да има два пъти по-малко или три пъти повече захар, шоколадът ще ни се струва еднакво сладък. Мозъкът се заблуждава. Не разбира какво приема.
След като налели 30 милиона долара в разработването, Coca Cola, Kraft, Nestle и Campbell Soup отказали да коментират химикала, обяснява МакКинли. Те не посочили и продуктите, към които са добавили новата химия.
И в момента продължават изследванията, които трябва със сигурност да отговорят на въпроса вредна ли е новата химия, доколко и как влияе върху организма.
Източник: deltanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини