Най-добрият град на България

Най-зеленият град в България е Тетевен. Това стана ясно на представянето на класацията "Най-добър град на България".

Най-красив град в България за 2008 година е Велико Търново. Най-културен град за 2008 година е Пловдив. Най-добър град в България за развиване на бизнес е София, информира агенция Фокус.

Най-добрият град за живеене през 2008 г. пък е Варна. Черноморската столица печели първото място за втори път. Градът е получил 276 точки, с 4 точки по-малко на второ място е класира Пловдив, а на трето - Велико Търново (268 точки).

Наградите в категориите бяха получени от кметовете на населените места. В класацията са оценявани 40 града по 44 критерия.

В първата десетка на класацията три от градовете (Благоевград, Смолян и Кюстендил) събраха еднакъв брой точки - 238. Те обаче получиха различно място в класацията, на база най-много максимални точки. В първата десетка влязоха още Русе, Кюстендил и Разград.

"Инициативата за избор на най-добър град е чудесна", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

"Тази класация е повод кметовете на българските градове да предприемат състезание помежду си. Това е комплексна оценка за начина на живот в един град. Колкото един град е по-голям, толкова по-трудно може да влезе в тази класация. Но влезе ли веднъж в класацията, един град трудно ще излезе от нея. Основната оценка обаче идва от хората, които живеят в градовете", каза още министър Гагаузов.

Той обясни, че усилията на МРРБ са насочени в посока да се помага на градовете и 50 % от Оперативна програма "Регионално развитие" с приоритет "Градско подобряване" е насочено към подобряване на инфраструктурата на българските градове.

"По този приоритет са заделени 800 млн. лв.", обясни още Асен Гагузов.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини