Изходът за Кремиковци ясен до 25 дни

Две перспективи има пред "Кремиковци". Едната е, ако в кратки срокове се появи фирма, която да оперира. Вторият вариант е лошият - ако няма интерес - до 20-25 дни, комбинатът ще бъде затворен. Това каза Пламен Стоянов, оперативен изпълнителен директор на "Кремиковци".

"Бяхме изоставени от Ворскла Стийл и поради липса на суровини се наложи спиране на мощности в комбината", каза още той и допълни, че в доменното производство първа пещ е спряна така, че може да се пусне и след три, и след шест месеца. Ремонт на трета пещ трябваше да се направи още през 1998 г.", информира агенция Фокус.

От думите на Стоянов стана ясно, че трета пещ може да бъде възстановена до три, максимум пет денонощия. Ако някой прояви интерес, трябва да направи капитален ремонт.

"Коксохимическото производство е най-голямата болка за "Кремиковци". Направен е опит за частично консервиране, за поддържане на определена температура. Така коксохимът има още 7-8 денонощия", сподели още Стоянов, като допълни, че стоманодобивно производство също е спряно.

По думите на Стоянов към момента най-проблемното съоръжение е миксерът. Това съоръжение също може да се пусне до месец, но има опасност от разграбване на имуществото. Досега не е имало посегателства, всички портали са затворени без един. По тази причина максимално е ограничен достъпът.

Наред с това оперативният изпълнителен директор на Кремиковци заяви, че за момента всички работници в металургичен комбинат запазват работните си места: "На този етап цифра няма да коментираме, в момента съкращения и намаляване на персонала не се обсъждат".

Стоянов посочи, че ще се изчака тази седмица с надеждата за положителна промяна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини