Скокът на цената на тока - реалност

Токът за индустриални нужди и износ ще поскъпне, намекна днес председателят на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Константин Шушулов и допълни, че това ще стане през следващата година, но е твърде рано да се прогнозира процента на увеличение.

Шушулов попари надеждите, че след поевтиняването на петрола и природния газ на световните борси ни чака по-евтино парно, и уточни, че доставчикът на газ не може да поиска по-голямо увеличение от средното за периода от май до декември включително.

ДКЕВР вече е внесла предложението за промяна в Наредбата за топлоснабдяване в Министерски съвет, след като то е било коригирано с предложението на Министерството на икономиката и енергетиката.

От МИЕ са предлагали при драстично увеличение на цената на природния газ да бъде увеличавана само цената на топлинната енергия. "ДКЕВР обаче смята, че трябва да поскъпва и произвежданата от когенерации електроенергия, за да не бъде поскъпването на парното толкова високо", обясни Шушулов.

"Вероятно до края на тази седмица топлофикациите ще дадат заявка за промени в цените за топлоснабдяване", посочи още Константин Шушулов и увери, че цената на електроенергията за битовите потребители няма да бъде променяна до юли следващата година.

Шушулов каза още, че не вярва на прогнозите на "Булгаргаз" за цените през 2009 г., защото цените много зависят от цените на международните пазари.

По болната за пловдивчани тема дали ДКЕВР ще позволи на ЕВН да вдигне цената на парното с 13 на сто. Шушулов обясни, че в комисията не е постъпвало официално предложение за това.

Председателят на ДКВЕР каза още, че по този въпрост ще има яснота до другия понеделник. Той напомни и, че обслужващото Западна България електроразпределително дружество ЧЕЗ все още не е готово да посрещне едномесечното отчитане. В момента компанията внедрява новия софтуер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини