България се отказва от европари

България сама ще се откаже от няколко милиона евро европейски пари, които Еврокомисията блокира през лятото заради съмнения за злоупотреби.
Става дума за средства по предприсъединителната програма ИСПА, харчовете по която бяха спрени заедно с тези по ФАР и част от САПАРД. Това даде да се разбере вицепремиерът Меглена Плугчиева в Брюксел, пише в. "24 часа", цитиран от БЛИЦ. Мярката се налага, за да не се загубят окончателно парите и да се пренасочат към други проекти.
Новината потвърди и финансовият министър Пламен Орешарски, добавяйки, че сумата "ще бъде след десетичната запетая" и няма да се наложи корекция на внесения в парламента проектобюджет за 2009 г. Ще бъдат засегнати средствата за изготвяне на пътни проекти за трансевропейските транспортни коридори, общият размер на които е 4 500 000, но правителството ще реши след седмица каква ще е т. нар. финансова корекция.
ИСПА, чието действия изтича през 2010 г., беше първата програма, плащанията по която бяха замразени след разкриването на конфликта на интереси в пътната агенция през януари. По нея България има 880 млн., от които са усвоени около 330 млн.
Следващата седмица правителството ще реши какво ще прави с магистрала "Люлин", финансирането по която също става от ИСПА и по която има сериозно закъснение, съобщи Плугчиева.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини