Danka Patschova е името на отвлечената българка в Сомалия

Danka Patschova е името на отвлечената българска гражданка в Сомалия.

То е било получено в транскрипция на латиница, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От министерството уточняват информацията за отвлечени служители на хуманитарната организация "Действие срещу глада", сред които има и български гражданин.

По първоначална информация заложниците не са били наранени.

До този момент похитителите не са установили контакт с властите.

По-рано бе съобщено, че четирима чуждестранни хуманитарни работници, сред които и един български гражданин, от френската неправителствена организация „Действие срещу глада"(ACF - Action Against Hunger) и техните двама пилоти бяха отвлечени днес в централната част на Сомалия.

Те са били отвлечени около обед в Дхуса Мареб, област, контролирана от ислямистите, близо до границата с Етиопия. Това станало малко след като самолетът с шестимата души, изпълняващи хуманитарна мисия, се приземил в региона.

Сомалийски източници съобщиха, че отвлечените са един българин, двама французи и един белгиец, както и двамата кенийски пилоти. „Те били отвлечени от въоръжени лица, когато напускали летището в Дхуса Мареб", съобщи местен жител, който помогнал на неправителствената организация да координира пътуването им.

„Пилотите на самолета също бяха отвлечени. Хуманитарните служители бяха три жени и един мъж, работещи за „Действие срещу глада", съобщи очевидец.

Местният старейшина Мохамед Абдулахи Моалим заяви, че местните власти са установили контролни пунктове като част от усилията за залавяне на похитителите и освобождаване на заложниците.

„Местните сили за сигурност се опитват да ги проследят, но не е ясно в каква посока са поели", заяви същият източник пред АФП.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини