Пет години затвор за лекар, причинил смъртта на родилка и бебето ѝ

Окръжният съд в Габрово осъди на 5 г. затвор бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов за смъртта на родилката Десислава и бебето й.

Д-р Ангелов бе признат за виновен, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения е причинил смъртта на 30-годишната жена и бебето й през есента на 2013 г. 

Окръжните магистрати признаха за виновна и лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева. Тя обаче получи условна присъда от 3 г. "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок.

Двамата лекари са лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева - 3 години, съобщиха от съда.

30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението бе базирано на заключенията на три комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните експерти, водени от  доц. Мария Грозева, са открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. 

Основното според прокуратурата е заключението на вещите лица, че ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормалното раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени. 

По случая бяха разпитвани всички специалисти от болницата. 

Присъдата срещу двамата гинеколози не е окончателна. Решението на Окръжния съд в Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Велико Търново.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини