Трябва да си "много добър", за да влезеш в най-желаните гимназии в София

За да влезе в топ 10 на най-желаните гимназии в София, кандидатът трябва да изкара поне 5.07 както по български език, така и по математика. Това показва статистиката за успеваемостта на учениците в София-град, където борбата за място в елитно училище е най-жестока.

Свободните места в т.нар. елитни гимназии в столицата, сред които Испанската, Френската, Първа и Втора английска, Първа и Втора немска и т.н., тази година са около 1550. От статистиката на РИО-София става ясно, че 1560 са учениците, които имат сбор от двете оценки над 10.159, т.е. това е прагът, под който децата едва ли ще имат шанс да влязат в топ паралелка. Балът в повече езикови гимназии се определя, като се съберат оценките по математика и български от дипломата плюс удвоения сбор на тези оценки от националното външно оценяване. Някои математически гимназии обаче, като например СМГ, в която миналата година се влизаше най-трудно, изискват и допълнителен изпит по биология, пише в. "Сега".

Данните показват, че нито един седмокласник не е успял да постигне най-висок резултат - 12, т.е. две шестици по двата предмета. Най-доброто постижение обаче е близко до максимума - то принадлежи на момиче, като сборът от оценките му е 11.939. Вчера бе първият от общо три дни (6, 7 и 8 юни), в които учениците в присъствието на родител могат да се запознаят с проверената си изпитна работа. В 22-ро СОУ "Г. С. Раковски" те могат да се осведомят как са били оценявани по български, а в 18-о СОУ "У. Гладстон" - по математика.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини