Опасно голяма талия: Риск от агресивен рак на простатата

Мъжете с напълняване в областта на корема попадат в групата с повишен риск за развитие на агресивен рак на простатата, показа проучване при 140 000 европейци. Оказва се, че увеличаването на обиколката на талията само с 10 см качва риска с 13%, предаде Би Би Си. Особено застрашени са мъжете с талия над 94 см, уточняват експерти от Оксфордския университет. Впрочем коремното напълняване е един от признаците на метаболитния синдром – комбинация от затлъстяване, повишени кръвно и кръвна захар. Състоянието е рисково за развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Учените преценявали показателите на обема на талията при мъжете над 50 г. спрямо риска от рак на мъжката полова жлеза през следващите 14 г. За този период били диагностицирани 7000 случая с карцином на простатата. От тях 934 завършили със смърт. Изяснило се, че по-големият индекс на телесна маса и обиколката на талията увеличавали вероятността от агресивен тумор на простатата.

Например при талия от 94 см рискът скачал с 13% в сравнение с талия от 84 см. При по-пълните мъже също така бил по-висок и рискът от смъртен изход. По-сериозните проблеми по правило се появявали при мъжете с талия над 94 см. Впрочем проблеми със здравето могат да възникнат и при жените с напълняване в областта на корема. При тях критичната обиколка е 80 см. Причината се крие с хормоните на мастните клетки, които благоприятстват развитието на рака.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мислител
    0 0
    12:54, 7 юни 2016
    Бавареца
    Единственият лек с това коремче е да се пие бира.
Последни новини