Феномен: Пчели-амазонки се размножават без участието на търтеи

Изолирана популяция капски пчели - подвид медоносни пчели, които обитават територията на ЮАР са еволюирали до възпроизводство без участието на търтеи. Този генетичният механизъм на този феномен е разгадан, но няма обяснение за него, както и за причините за обществения паразитизъм, свързан с асексуалното поведение на капските пчели

Нормално пчелите дават потомство, като пчелата-майка снася яйца, а търтеите ги оплождат. Обаче при капските пчели женските работници снасят яйцата и си ги оплождат със своя собствена ДНК, като се раждат нови работнички. Размножаващите се по този начин пчели често завладяват гнездата на номалните пчели и  продължават асексуалното размножаване. Такова поведение учените наричат обществен паразитизъм.

Учени от университета на Упсала са открили генетичния механизъм са това странно поведение. Те открили разлики между асексуалните пчели и нормално размножаващите се в гените, свързани с снасянето на яйца и обществениуя паразитизъм.

Една от най-важните хипотези в биологията е, че половото размножаване е по-добро от безполовото, тъй като организмите при него са по-здрави и във времето потомството на натрупва вредни за вида мутации.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    20:16, 10 юни 2016
    Откакто падна апартейда в юар всичко се омота и стана батак...
Последни новини