Тази нощ "Ягодовата луна" съвпада с лятното слънцестоене за пръв път от 1967 г. насам

Вечерта на понеделник, 20 юни, когато Слънцето се скрие зад хоризонта в най-дългия ден на годината, си заслужава да погледнете нагоре. Защото в тази нощ за пръв път от 1967 г. насам лятното слънцестоене съвпада с пълнолунието. След 17-те часа слънчева светлина небето ще бъде озарено от лунната светлина.

Астрономическото лято, или т.нар. лятно слънцестоене, започва на 21 юни в 01:30 часа. Това е най-дългият ден в годината и най-кратката нощ. Случва се в момента, когато Слънцето спира движението си на север в Тропика на Рака и поема обратно на юг. Това означава, че в Северното полукълбо дните започват да намаляват.

2016-та обаче е специална година, защото лятното слънцестоене съвпада с юнското пълнолуние – феномен, на който човек може да стане свидетел само веднъж в живота си, тъй като съвпадението се случва веднъж на 70 години. В някои държави наричат юнското пълнолуние Ягодова луна (Strawberry Moon), защото за древните народи в Северна Америка тогава е настъпвал периодът за бране на ягодите. Други народи, предимно в Европа, са кръстили феномена с други романтични имена като Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon, или Honey Moon, като последното название е заради многото сватби, които се организират през юни.

Независимо от названието, по време на това пълнолуние луната не грее в розово или червено, макар че може да свети като топъл кехлибар.

За последно такава Ягодова луна е имало през 1967 г., а следващото съвпадение на двете астрономически събития ще бъде на 21 юни 2062 г.

На 14 ноември 2016 г. ще наблюдаваме явлението Супер Луна. Тогава спътникът на Земята ще бъде "само“ на 356 536 км от Земята. За последно той е бил толкова близо през 1948 г. Средното разстояние между Луната и Земята е 384 400 км, което означава, че на 14 ноември Луната ще бъде с около 7.3% по-близо от обичайното.

Лятното слънцестоене е важен ден за много хора на планетата, тъй като с него започва лятото. Свързано е с много и различни древни обичаи и практики, които го свързват символично с обновлението, плодородието и реколтата.

Стоунхендж в Уилтшър е най-популярното място във Великобритания, където хората се събират да отбележат най-дългия ден в годината, тъй като праисторическият монумент е центриран според слънцестоенето. Изгряващото слънце достига средата на камъните само един ден в годната, когато огрява центъра на олтара. Смята се, че оригиналните строители на Стоунхендж са донесли гигантските синкави камъни от Пресели Хилс в Западен Уелс за изграждането на вътрешния пръстен на каменната композиция по причини, които и не са напълно ясни и до днес.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини