След две години бездействие: Следователи ще разследват наводнението в "Аспарухово"

Близо две години след потопа във варненския квартал "Аспарухово", при който загинаха 13 души, прокуратурата взе разследването в свои ръце. От пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна съобщиха, че окръжният прокурор е взел мерки за "срочното приключване на разследването". Това станало след няколко работни съвещания на наблюдаващите прокурори, които взели решение делото да бъде иззето от разследващите полицаи от ОДМВР във Варна, за да бъде приключено.

"С постановление на окръжния прокурор на Варна съгласно правомощията му по реда на НПК е разпоредено разследването да се поеме от екип от трима следователи при Окръжния следствен отдел", съобщиха от прокуратурата. От там уточняват, че е създадена организация за предприемане на действия по разследването "в конкретно определени направления".

След наводнението от 19 юни 2014 г. няма повдигнати обвинения по досъдебното производство за причинена по непредпазливост смърт на 13 души.

Щетите, нанесени след наводнението, бяха оценени на над 22 млн. лева, а за възстановяването на квартала в помощ на хората бяха дарени от СМС-и и банкови сметки стотици хиляди левове. По данни на местната власт в нощта на наводнението над квартала са се изсипали над 140 млн. литра вода. След бедствието хиляди останаха да живеят във фургони, тъй като домовете им бяха пометени от водата.

Преди месец репортаж на bTV показа, че двете дерета, за които се смята, че са причина за трагедията, все още не са обезопасени и почистени, въпреки че от европейския фонд "Солидарност" бяха отпуснати над 8 милиона лева. 

„Две години след наводнението не е пипнато нищо”, коментира пред телевизията един от потърпевшите на ул. „Моряшка” Николай Иванов. „Когато наближи годишнината, миналата година бяха изпратени някакви екипи, които поне да окосят тревата, докато минат телевизиите и разни официални лица, и оттам нататък сме забравени от всички, тоест нищо не се върши, нито сме информирани. Караме я на обещания, две години само обещания. Видно е, че нито стотинка не е вложена от тези пари, отпуснати от Фонд „Солидарност" и от есемесите, които пращаха от цяла България хората”, допълни той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини