ЦРУ: Ислямска държава подготвя бойци за нови атаки на Запад

Ислямска държава подготвя и се опитва да изпраща бойци за нови терористични нападения на Запад, твърди директорът на американското Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Бренан, който ще представи информацията пред Конгреса днес, предава Асошиейтед прес.

Докладът на разузнаването сочи, че ислямистите се насочват на към неконвенционални тактики, за да компенсират за териториалните си загуби. Работи се по метод за насочване и насърчаване на атаки като тези в Брюксел и Париж, за които ЦРУ смята, че са ръководени от лидери на ИДИЛ. 

"ИДИЛ имат голям брой западни бойци, които потенциално могат да служат като извършители на атаки на Запад", казва Бренан. По думите му организацията се опитва да ги вкара в някои държави като част от бежанския поток или по легален начин. Освен това ислямистите приканват за още самостоятелни нападения от т.нар. "вълци единаци".

Шефът на разузнавателното управление предупреждава, че Ислямска държава превръща отделните си клонове в свързана мрежа. Като най-опасен и напреднал той определя либийския клон на групировката, който атакува не само в правителствени цели, но и чужденци, какъвто бе случая със сваления през октомври самолет с руски туристи. Други клонове като тези в Йемен, Афганистан и Пакистан изпитват затруднения и нямат същия успех,уточнява Бренан. 

Той нарече ИДИЛ страховит противник, но отбеляза, че водената от САЩ коалиция напредва и ислямистите губят не само територии в Сирия и Ирак, но също така лидери и бойци. Въпреки че продължава да печели десетки милиони долари всеки месец, приходите на групировката също за намалели. 

"За жалост, въпреки прогреса ни срещу ИДИЛ на бойното поле и във финансов план, усилията ни не са намалили терористичния капацитет и глобалния обхват на групировката", казва Джон Бренан и допълва, че допълнителният натиск дори ще засили терористичната кампания. 
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини