Пробив в системата: БПЦ не участва във Великия събор, архимандрит я "представлява"

Архимандрит Харалампи Ничев, клирик на Видинска митрополия, се е обявил за представител на БПЦ на Светия и велик събор на о. Крит. Църквата ни не участва на Събора. 

Ничев е публикувал свои снимки от сградата и околностите на Православната академия в Крит във фейсбук, където се е регистрирал като Анхиалски епископ, съобщи Двери бг.

Преди години Харалампи Ничев беше низвергнат от сан и разстриган от монашеска схима от Видинския епархийски съвет. Тогава той набързо напусна БПЦ и беше ръкоположен за Анхиалски епископ и митрополит в системата на разколническа структура в Гърция. После обаче беше възстановен отново в архимандритско достойнство от върховното ни църковно ръководство. Сега той се е представял сред делегатите като митрополит на БПЦ. Присъствал е и на срещата на предстоятелите, провела се преди откриването на Събора. 

"Решението на Българската православна църква е известно и то не се е променяло. Не знаем какво прави лицето Харалампи Ничев на събора в Крит", коментира главният секретар на Светия синод Герасим, цитиран от "Труд". За последно Ничев е служил с Дионисий в "Св. Александър Невски", когато свещениците отказаха да участват в литургии с него след зарята на Великден.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини