Йоско излежал над две години от присъдата си в болница

Осъденият за смъртта на двама души при катастрофа и криминално проявен Йосиф Йосифов – Йоско е изтърпял две години и половина от 6-годишното си наказание в столичната частна болница „Токуда”. 

След сигнал от екип на бТВ затворникът е върнат в общежитието в Казичене, а Министерството на правосъдието започна проверка. Йоско е разследван за разпространение на наркотичи, оръжие, трафик на проститутки, името му е замесвано и в политически скандали.

На 2 март 2011 г. Йосифов с 2,6 промила алкохол в кръвта се блъсна с бронирания си джип със 180 км/ч в бус, уби двама души. При катастрофата бяха ранени още двама. 

Йоско първо е осъден на 8 години затвор, следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години и се произнася да я излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене. 

От първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. обаче Йоско е в болницата за лишени от свобода. Върнат е за 2 месеца в Казичене, след което се оказва в "Токуда". Лечението му продължава до април тази година, когато отново е върнат в Казичане след разследването на бТВ. 

Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене, каза зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова по бТВ. По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в „Токуда”.

„Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието”, подчерта Филипова. По думите й изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си – Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение.

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения, за които ще отговарят няколко лица. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Лекарят е даден на агенцията за медицински одит.

Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и медицинските дейности.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини