Русия разполага ядрено оръжие на границата с НАТО до 2019 г.

Русия вероятно ще се разположи модернизирани ядрени ракети в Калининград - най-близката точка до държави членки на НАТО, съобщава Ройтерс като се позовава на анонимни високопоставени офицери. Разполагането на ракетите ще бъде в отговор на разположените елементи от американския ядрен щит в близост. Намеренията на руските власти са подобни ракети да бъдат базирани и на Кримския полуостров. 

Това би заплашило пряко Полша, Литва, Латвия и Естония и би довело до най-високата ескалация на напрежението между Русия и Запада от времето на Студената война. Русия вероятно ще разположи ракетни комплекси Искандер - М, което ще позволи покриването на голяма територия. Според анализатори обаче ракетният щит в Европа е само повод за експанзията на Русия, която имала планове.

Следващият месец във Варшава ще се проведе среща на върха на НАТО, на която ще бъде взето решение как да се противодейства на Русия след анексията на Крим през 2014 г. Това обаче може да ускори контра мерките, които Русия планира. Според източници от руската армия обаче, това може да стане едва в края на 2018 година, когато е планирано задействането на ракетната отбрана в Полша. 

Русия винаги е заявявала, че ще отговори на Запада с разполагане на ракетите Искандер - М на територията на Калининград, който е "вклинен" между Полша и Литва, но винаги е оставяла Западът да гадае какви са истинските ѝ намерения, коментира Ройтерс. 

Михаил Барабанов, който е съветник в руското министерство на отбраната, смята, че разполагането на ракетите до 2019 година е неизбежно. "По всичко личи, че разполагането на Искандер в Калининград е неизбежно", коментира той, като припомня, че в района вече са разположени по-старите ракети с малък обсег на действие Точка - У. 

Искандер е мобилна система с балистични ракети, с кодовото наименование SS-26 Stone, заменя съветските ракети Скъд. Комплексът се състои от две управляеми ракети с радиус на действие до 500 км, които могат да носят конвенционални или ядрени бойни глави. 

До този момент Русия вече два пъти е разполагала Искандер в близост до Калининград по време на учения, но веднага след това комплексът е бил изтеглян, припомня Ройтерс. 

Руският президент Владимир Путин вече предупреди, че Русия има готовност да отговори на струпването на сили на НАТО в Източна Европа. „Не знам до какво ли ще доведе разполагането на елементите на ПРО на САЩ в Европа, но знам, че трябва да отговорим“, подчерта руският президент по време на икономическия форум в Санкт Петербург. „Ясно е, че ще трябва да осигурим сигурността си, но за нас е важно да осигурим и стратегическия баланс по света“, каза Путин. Руският президент изрази притесненията си за това, че военното противостоене между САЩ и Русия „тласка света към нови измерения“.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини