Закриват детските градини в Меричлери и три села, предлагат целодневни групи?

    Да бъдат закрити ЦДГ №5 в Горски извор и филиалите в Ябълково и Добрич, както и ОДЗ "Д-р Теньо Стоилов" в Меричлери и на тяхно място да заработят целодневни групи, предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Иво Димов. Докладната ще се разглежда на сесия на 30 юни.

    Целодневните групи в трите села и в Меричлери ще преминат към детски градини в Димитровград, а причината за предлаганите промени е намаления брой деца в последните години.

    Градоначалникът предлага целодневната група в Меричлери да премине на подчинение към ОДЗ "Слънце". Групата в Горски извор да бъде към ОДЗ №2, а тази в Ябълково - към ЦДГ №1. Целодневната група в село Добрич ще бъде на подчинение на ОДЗ "Райна Кягиня".

    В докладната Димов подробно описва намалението на броя деца, които посещават детските градини в селата от 2013 г. насам. В ЦДГ №5 за две години броя на малчуганите от 93 е намалял на 65. Приложени са и данни на ГРАО, от които пък става ясно, че има и намалена раждаемост в малките населени места в последните години.

    "Трайната тенденция за ежегодно намаляване на броя на децата не се е отразила както върху мрежата от детски градини, утвърдена през 2008 г., така и върху вътрешната им структура. Това обаче, оказва влияние върху разходите, които независимо от намаляването на децата, бележат ръст. В резултат на това за бюджетната 2016 г. се наложи дофинансиране на детските градини със 780 000 лв., което обхваща заплати, осигуровки и други възнаграждения на 46 човека персонал", пише кметът в докладната. Пак от нея става ясно, че от началото на 2017 година в тукашните детски заведения ще бъде въведен делегиран бюджет.

    В момента бюджетът на градините се определя за цялата община, на база Единен разходен сатндарт и съобразно заявените разходи за местна дейност. Той не се разпределя между градините, а се изразходва според възникналите потребности за разходи, посочва вносителят. Според него, предлаганото оптимизиране е наложително с цел по-добро управление на детските заведения в Общината.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини