Когато вентилаторът на процесора предава данни... Атака на изолиран компютър

Прихващането на информация от добре изолиран компютър, който не е свързан с никаква мрежа е сложна и интересна задача. През последните няколко години бяха създадени най-различни методи за измъкване на данни от подобна компютърна система - регистриране на електромагнитното излъчване от видеокартата и от други компоненти на компютъра, разпознаване на натисканите клавиши по техния звук, засичане на термичното излъчване, предаване на ултразвуков аудиосигнал чрез високоговорителя и други.

Но досега никой не се бе сещал да предава информация чрез промяна на скоростта на въртене на вентилатора на централния процесор. Методът бе измислен от компютърния експерт Мордехай Гури (Mordechai Guri), който даде на този вид атака името Fansmitter.

За осъществяване на атаката е необходимо на атакувания компютър да бъде инсталирана специална програма, която внася незначителни промени в скоростта на въртене на вентилатора. С помощта на обикновен смартфон, на който е инсталирано специално приложение, шумът от вентилатора се филтрира и става възможно стабилното приемане на данни.

При тестовете успешно са предадени шифроващи ключове и пароли на разстояние до 8 метра при скорост 15 бита в минута.

В защитените военни и ядрени обекти се взимат мерки за защита от подобни атаки - компютрите се екранират, звукът се изключва на ниво BIOS. Явно ще трябва да се вземат мерки и срещу Fansmitter.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини