Откриха базилика с неограбена крипта със свети мощи край Силистра

Археолози са открили край Силистра базилика с неограбена крипта със свети мощи. Добрата новина дойде, докато в Националния исторически музей (НИМ) представяха копие на дамска царска корона от Второто българско царство.

Докато течеше представянето, археологът проф. Георги Атанасов се обади на директора на НИМ проф. Божидар Димитров, за да му съобщи добрата вест.

Димитров смята, че това откритие ще бъде хит този сезон.

В Националния исторически музей (НИМ) вече може да бъде видяно копие на дамска царска корона от Второто българско царство. Близо една година отнема инициативата на музея. Короната е възстановена с дарение. Само за една седмица се намерили хора, които да дарят три килограма злато. Пак хората дарили бисери, скъпоценни и полускъпоценни камъни, за да се направи короната. Царица Ирина е носила тази корона. Тя е втора жена на Иван Асен и била жена, работела за страната ни. Най-благородна била обаче царица Теодора, жена на Светослав Тертер и на Михаил Шишман. Занимавала се е с благотворителност. Тя също е носела короната. Короната е красяла и царица Мария, която се жени за Ивайло. 

Короните са се слагали само при тържествени церемонии.

Съгласно законодателството ни, копията на двете корони имат стойността на оригинал. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини