Въпреки тежките критики съдебният закон мина първото четене

Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за съдебната власт със 116 гласа „за”. Общо гласуваха 131 народни представители, петима бяха „против”, а 10 се въздържаха.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева изтъкна, че е била свършена много работа в работните групи, в органите на съдебната власт и на адвокатурата.

По време на дебатите Чавдар Георгиев от ПГ на БСП заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи законопроекта, тъй като левицата била за реална реформа, която ще подобри правораздаването.

Той определи продължаващата реформа като псевдореформа, която няма да промени реално правораздаването.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че групата му ще подкрепи законопроекта.

Най-остри критики по време на дебатите отправи Радан Кънев. Той бе категоричен, че предложеният законопроект има и добри, и лоши страни. „Той е безспорно добър в частта, уреждаща съдийското самоуправление и безспорно слаб по отношение на необходимата промяна в българската прокуратура и преодоляването на тежките й недъзи”, коментира Кънев.

Не е добър закон, който предвижда семпли промени в сферата на съдийското самоуправление и още по-семпли промени в реформата на българската прокуратура”, категоричен бе Кънев. Според него с този закон се задълбочават проблемите на българската съдебна система поради отказа да ги назовем и очевидната липса на смелост да бъдат засегнати законодателно.

Няма как да проработи тази реформа при положение, че не се посочва основният проблем, а той е липсата на преследване на корупционни практики както в съдебната власт, така и в прокуратурата и изпълнителната власт”, коментира още той. Според него в трите сфери това е отговорност на българската прокуратура.

Радан Кънев заяви, че десетилетия наред не се назовава тежкото смесване на функции между прокуратура и изпълнителна власт, което води по думите му до разпъване на общ чадър над корупцията от двамата най-влиятелни мъже в държавата.

„Забележете, не говоря за Бойко Борисов и Сотир Цацаров, а за българския премиер и българския главен прокурор, които и да са те, тъй като проблемът съществува много преди Борисов и Цацаров и е очевидно, че ако приемем този закон, той ще продължи да съществува много след Борисов и Цацаров”, коментира Кънев и изтъкна, че най-тежките проблеми на нашето общество ще останат незасегнати.

В България политическата корупция, полагането на политически чадър върху нея и недопустимата политическа роля на прокуратурата са проблем, който съществува независимо кой е в изпълнителната власт”, каза още лидерът на ДСБ. Той даде пример с проучване, според което 68% от българските граждани желаят промяна на съдебната система по румънски модел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини