60 пчелари от димитровградско искат държавата да компенсира загубите им от пръскането

    Близо 60 пчелари от община Димитровград настояват държавата да компенсира загубите им от масовото третиране с инсектициди срещу насекомите, пренасящи нодуларен дерматит. То се извърши в димитровградско от 14 до 25 юни.  Производителите на мед разпратиха отворено писмо до премиера, министрите на земеделието,на околната среда и водите, както и до зам.председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Такова бе адресирано и до директора на областната Агенция по безопасност на храните, областния управител, окръжна и районна прокуратура, кмета и председателя на ОбС -Димитровград и др.

    В писмото пчеларите, които са били пряко засегнати от мероприятието, настояват да бъдат спрени незаконните действия по пръскането и да се спазват законите на страната. Според тях, третирането в общината се е извършило в нарушаване на Наредба №15 от април 2004 г., в която са описани мерките за опазване на пчелите и техните семейства, както и в нарушение на Закона за пчеларството.

    Посочват, че това е станало извън часовете, предвидени за месец юни по наредба, както и въпреки забраната за третиране при температура над 25 градуса. Подчертават и, че е била нарушена забраната за обработка с препарати на площи с цъфтяща растителност, граничещи с такава, пасища и вододайни зони.

    "Всички пчелари претърпяхме и продължаваме да търпим огромни загуби и пропуснати ползи. Засегнати са над 3000 пчелни семейства в общината, а до 90% от работната пчела извън кошера е унищожена. Съсипани сме, оставаме без поминък!", пишат производителите на мед от димитровградско.

    Категорични са, че не са били спазени условията и реда за оповестяване на мероприятията, както и, че не им е известно до момента с какъв препарат са третирани площите. Собствениците на пчелни семейства искат компетентните органи да извършат проверка и виновните да понесат своята отговорност, както и станалото вече да не се повтаря.

    "В случай, че не бъде извършена необходимата проверка и действия в рамките на вашата компетентност и ако резултатите бъдат негативни за нас, ние ще претърпим още имуществени вреди и ще бъдем принудени да претендираме за тях", завършват отвореното писмо производителите на мед в димитровградско.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини