Споделеното пътуване няма да се забранява

Споделеното пътуване няма да се забранява. Предложението е да се изисква сведение от присъстващите при проверки трети лица. Това е едно от правомощията, които ще имат контролните органи от Автомобилна администрация, като то предстои да се прецизира.

Това каза в студиото на bTV Настимир Ананиев от РБ, председател на транспортната комисия в парламента.

Автомобилна администрация не може да спира обикновени коли, разясни Ананиев. Тя се занимава с хората, които извършват търговска дейност, превозват пътници и товари като част от бизнес. Държавата е длъжна да намери начин да се бори с хората, които развиват търговска дейност незаконно и превозват пътници и товари незаконно, отбеляза той.

По личното му мнение пътуването с близки, с които си разделяш разходите за път не попада в категорията незаконно пътуване, като той призова да не се правят спекулации на тази тема и уточни, че мерки се търсят само за случаи на съмнения за извършване или реално извършване на нелегална търговска дейност.

Въпросът е да има регламентация и тя да важи за всички еднакво. Ако искаш да развиваш бизнес, спазвай закона. Предвидените глоби са за първо нарушение 1 500 лв, за второ – 3 000 лв, за системно нарушение – 6 000 лв, но това е само, когато има нерегламентиран бизнес - например когато някой организира пътуване с цел търговска дейност, тоест печалба, и го крие, за да не плаща дължимото.

 Предложението трябва да се презицира, защото ДАИ няма право да разпитва свидетели обясни Ананиев по повод предложените текстове и добави, че като председател на комисията по транспорт в НС ще поиска от ДАИ да даде разяснение по този текст и неговата цел. Мисля, че по начина, по който е даден, този текст не е прецизен и не изпълнява обявените цели, допълни Настимир Ананиев.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини