Бъчварова назначила без конкурс МВР-шефове с прякорите "Схемата" и "Дракона"

Заобикаляйки закона, вътрешният министър Румяна Бъчварова е назначила без конкурс директори на областни дирекции на МВР, които са известни сред колегите си с прякори. Това стана ясно от изказване на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той отправи въпрос към Бъчварова за кадровата политика в министерството. От отговора ѝ стана ясно, че назначенията стават съгласно единния класификатор. 

Атанасов опонира, че това заобикаля закона, който предвижда без конкурс да се назначават само висшите ръководни длъжности като главния секретар на МВР и директорите на главни дирекции.

"Това, което заявихте, е изключително важно и с този класификатор заобикаляте закон, защото е недопустимо директорите на ОДМВР да бъдат причислявани към висшето ръководство. По ваше лично усмотрение се назначават областните директори на МВР. Това доведе до ситуация за която за ОДМВР бяха назначени хора без авторитет, някои с прякори, независимо от всичко което се случва за трафика на хора, продължава там да бъде лице с прякора Радо Схемата, а за ръководител на друга дирекция е назначен един с прякора Ицо Дракона. Това е именно заради заобикалянето на закона", каза Атанасов.

Той припомни, че законът за МВР, който беше прокаран от правителството на Пламен Орешарски и изключваше провеждането на конкурси, е бил редактиран, за да се избегне порочната практика. "За това променихме закона миналата година, за да се явяват на конкурси лица, които са се доказали", допълни Атанасов.

По този начин в МВР на високи ръководни длъжности бяха назначени двама отстранени от длъжност полицаи - зам.-директора на СДВР Радослав Сотиров и шефа на Шесто РУ в София Иван Пепелджийски. След като бяха критикувани за работата си лично от премиера Бойко Борисов, двамата не само не са понесли отговорност, но са преназначени отново на ръководни длъжности. Оказа се, че двамата са били назначени на нови ръководни длъжности със заповед на министър Румяна Бъчварова.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    H
    h
    3 -1
    20:08, 1 юли 2016
    Всеки един хванат от улицата ще върши по добре задълженията на тая Бъчварова Тая жена не разбира ли че отдавна трябваше да се махне от там Не изпитва ли срам когато сутрин вриза в министерство Е това е супергьонсуратлък
Последни новини