Франция чака с нетърпение Великобритания да напусне ЕС

Пореден френски политик демонстрира явно желанието Великобритания да излезе бързо от Европейския съюз.

Фаворитът за президентските избори догодина Ален Жюпе заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС колкото може по-скоро с аргумента, че дълъг период на несигурност би навредил на пазарите и икономическия растеж.

По време на посещение в Лондон в понеделник десният френски политик - бивш премиер и бивш министър на държавната администрация и на околната среда, каза, че отлагането на Брекзит няма да бъде позволено.

"Когато се разведеш, не оставаш вкъщи. Трябва да напуснеш общия дом", заяви той.

Жюпе е сочен като фаворит в битката срещу Франсоа Оланд на изборите през месец май.

За разлика от Франция, Германия реагира много по-сдържано относно графика за излизането на Великобритания от ЕС.

"Политическото уважение към нашите британски приятели означава, че не трябва да се намесваме и да дадем на Великобритания времето, от което се нуждае", заяви Петер Алтмайер - ръководител на кабинета на канцлера Ангела Меркел и министър за специални задачи в германското правителство.

Още по-различна гледна точка дойде от Австрия чрез финансовия й министър Ханс Йорг Шелинг, който заяви, че изобщо не вярва, че Великобритания ще напусне ЕС. "Великобритания ще остане член на Европейския съюз", заяви той, цитиран от германския вестник "Ханделсблат", и прогнозира, че през следващите 5 години все още държавите членки на съюза все още ще бъдат 28.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини