Димитровградчанка повдигна темата за липсата на денонощна аптека в града

    За проблем с тукашната Спешна помощ и липсата на консумативи сигнализира нашата читателка Ваня Николова. Жената разказа, че на 29 юни й се наложило да посети центъра, за да поставят инжекция против тетанус на сина й. Върху крака му паднала ръждива тенекия, а удареното място започвано да се подува.

    "Екипът беше любезен, но се оказа, че нямали ваксина против тетанус и трябва да отидем до Хасково, където има денонощна аптека, за да купим една ампула. Написаха ми рецепта за ампула против тетанус и реванол.

    Така и направихме - отидохме до Хасково. Върнахме се пак в града, където да поставят инжекцията на сина ми. И това се случва в 23:00 ч. Пред мен изникна въпросът - не трябва ли Бърза помощ да разполага с необходимите медикаменти за пациент, потърсил тяхната помощ?", споделя Ваня Николова. 

    Случката я накарала да подаде жалба до тукашната болница. От там й обяснили, че местната Бърза помощ е на подчинение към Центъра за спешна помощ в Хасково. Ваня е подготвила жалба, която смята да внесе до управата на Центъра за спешна помощ в Хасково.

    Работещите в тукашната Спешна помощ коментираха пред наш екип, че инжекцията против тетанус не е спешна манипулация, а т.нар. поддържаща манипулация. 
    "Винаги е било така, пациентите си купуват инжекцията, тя не е животоспасавяща и може да се постави до 24 часа", заяви фелдшерът Севдалин Ковачев. Поясни, че медиците в центъра разполагат със спешен шкаф и животоспасяващи ампули, които са в наличност и се ползват при нужда. 

    И Ваня Николова, и фелдшерът повдигнаха въпроса за липсата на денонощна аптека в Димитровград, от където пациентите могат да се снабдят с нужни лекарства. Преди повече от година - през май 2015 г.- затвори единствената денонощна аптека - на бул."Трети март". Причината - липса на квалифициран магистър -фармацефт. Във Фейсбук имаше сформирана група за връщане на аптеката, но засега без резултат.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Е.
      Е. Д.
      6 -9
      18:26, 5 юли 2016
      "... редно ли е да ни разкарват в този късен час?"
      Е, не, Вие сте единствената грижа на дежурния екип и те са длъжни да намерят специално за Вас ваксина. Някак си все така става, че не се протестира за правда, а заради нарушено удобство на пациентите и главно на придружаващите ги. Пишете смешни жалби към управлението на Спешна помощ, защото сте "разкарани" за нужната вам ваксина, а всъщност всичко това се дължи на факта, че не сте запознати с вашите задължения при използването на услугите на медицинските екипи при поддържащи манипулации.
      Така е, винаги ще има поводи за жалби и недоволство след като знаем само правата си, но не и задълженията.
    • 2
      Ва
      Ваня Николова
      3 -1
      19:41, 6 юли 2016
      Господине, разбирам реакцията Ви, защото по този начин може да реагира само човек, който работи в Спешна помощ. Вие определено работите в Спешна помощ. Най-вероятно във Вашият град има денонощна аптека и това не е проблем за хората, потърсили спешна помощ, а съответно и ако се наложи да закупят липсващ медикамент. Ако и в нашият град имаше денонощна аптека или се налагаше в по-ранен час да потърся аптека, повярвайте, не бих повдигнала този въпрос. Но тъй като Вие сте от другата страна , не бихте ме разбрали.Поставих се на мястото на хората, които нямат автомобили и ако им се наложи в късен час да отидат до друг град ще им бъде изключително трудно.
    • 3
      Ми
      Мина
      4 0
      20:55, 6 юли 2016
      Хайде да погледнем на проблема и от трета страна - на хората ,живеещи около денонощните обекти ,без значение аптека или място за хапка.Представяте ли си почти всяка вечер , след полунощ, под прозорците ви да спират коли,от които дъни яка чалга и не спира,докато се пазарува.Пък, не дай си боже ,ако се случат две коли с познати, се почват едни разговори ,един смях ,точно като на пазар.Няма спор,нужна е денонощна аптека, но тежко на хората,които живеят наоколо,защото ние не сме научени на ред и нямаме мярка.Ако попитат мен,аз няма да се съглася в моят жилищен блок да работи денонощен обект.Заради простотията,срещу която няма ваксина , дори и в денонощните аптеки.
    Последни новини