АБВ и „Гергьовден" предлагат „Белене" да се пусне на търг

След решението на арбитража за АЕЦ "Белене", или държавата трябва да започне по най-бързия начин изграждането на централата, или площадката и проектът да бъдат обявени на търг. Това обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков на съвместна пресконференция с Движение "Гергьовден" по проблеми в енергетиката, предаде БТА.

Относно решението на арбитражния съд Петков подчерта, че не става въпрос за 550 млн. евро, а за над 800 млн. евро. Той посочи, че около 70 млн. евро са разходите по адвокатската кантора и съпътстващите дейности от страна на Министерството на енергетиката, 70 млн. евро е отказ на съда да признае иск на НЕК, 90 млн. евро е платеният аванс и извършени разходи досега и 167 хиляди евро на ден ще трябва да заплащаме след като ни е връчена присъдата. По думите му в тази сума не влизат таксите за отговорно пазене на произведеното оборудване.

Тежка обида за нашата държавност е това, което излезе в „Уикилийкс”, коментира Петков. По думите публикациите потвърждават тезата, че сме спрели руските проекти по искане на Вашингтон, но САЩ не са направили нищо след това. "Хайде сега да обявим проекта за продажба без ограничения. Като искат Щатите, "Уестингхаус" - да заповядат, ако може "Атомстройекспорт" - да заповяда, ако може Брюксел със "Сименс" - да заповяда", добави зам. -председателят на АБВ.

От АБВ и "Гергьовден" отбелязаха липсата на отговори от страна на Министерството на енергетиката на поставени от тях въпроси по Закона за достъп до обществена информация.

Министерството на енергетиката показва административна неспособност и политическо нежелание да отговори в законно установения срок, коментира Румен Петков.

От "Гергьовден" коментираха, че не са получили смислено обяснение относно делегация, водена от Стефан Гамизов в централата на "Тошиба" в Токио. Официалният отговор, който министърът на енергетиката Теменужка Петкова дава, е, че Гамизов не е командирован от българската страна, а присъства в качеството си на главен изпълнителен директор на частна компания, посочи председателят на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов. При това положение Гамизов продължава ли да бъде съветник на парламентарната комисия по енергетика и това не е ли конфликт на интереси, попита той.

Според Румен Петков Теменужка Петкова е "вредна за енергетиката" и министър-председателят трябва да намери решение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини