Одобриха меморандум за подкрепа на газопровода Eastring

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и словашкото Министерство на икономиката за подкрепа на проекта Eastring.

Документът има за база Декларацията от Рига (2015 г.) за насърчаване на междусистемното свързване на съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ.

Eastring е проект за изграждане на транспортен коридор през територията на Словакия, Унгария, Румъния и България, осигуряващ възможност за двупосочни доставки на природен газ от алтернативни източници.

Целта на меморандума е да даде политическа подкрепа за реализирането на проекта. Той не създава нови, нито променя съществуващи правни ангажименти на страните, обясниха от правителствената пресслужба.

С него се създава работна група на високо равнище, включително с участието на междусистемните газови оператори, за координирано сътрудничество по всички аспекти на проекта.

Проектът за газопровода Eastring започна след спирането на проекта "Южен поток". Целта му е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа.

Именно с газопровода Eastring вероятно ще се захранва българският газов хъб. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини