Възможно е догодина ДДС-то за дарени храни да падне

Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от начисляване на ДДС върху дарените храни в определен обем.

Анализът ще се извърши в следващите няколко месеца до началото на кампанията по изменение на данъчните закони през септември. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след проведена среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на МЗХ, производители на храни, Българската хранителна банка и Българския червен кръст. 

Според тях ако отпадне ДДС върху даряваните храни, производители и търговци ще имат реален стимул да предоставят на социални домове и кухни продуктите с изтичащ срок на годност, вместо да ги бракуват и да отиват за изгаряне на екарисажите. 

Със сегашния режим на Закона за ДДС, ако се бракува храна, може да не се начислява ДДС за нея, но ако се дарява - данъкът се начислява.

Ако не се допускат злоупотреби, ефектът от отпадането на ДДС за дарените храни ще е поносим за бюджета, коментира още Горанов. "Затова и най-важната теза, която изказах пред бранша е, че трябва да се направи "дизайн“ на схемата за дарения и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който ще се реши да бъде освободен от ДДС при дарения, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни“, посочи финансовият министър.

От думите му стана ясно, че очаква готови текстове, върху които Министерството на финансите да поработи и да се разпишат работещи норми. "Трябва да се поработи малко по Закона за храните – да са ясно определени бенефициентите, които могат да получават дарените храни. В противен случай, ако се допусне съвсем свободно дарение да се извършва от търговец към търговец или въобще в търговския оборот да няма ограничения, е възможно да се реализира тази притеснителна хипотеза зад даренията да се крият търговски сделки, освободени от ДДС“, посочи още Горанов.

Мая Манолова допълни, че до края на юли ще подготви конкретни предложения, които да позволят освобождаването на дарената храна от ДДС. Според изнесените от нея данни, в момента даряваните храни са на стойност между 800 хиляди и един милион лева годишно, а в натура - между 270 и 300 тона, но облекчаването на фирмите при дарителството ще превърне този процес в ежедневие, от което ще печелят всички.

"Имаме концепция“, каза Манолова и допълни, че е оптимист за реализирането на каузата, тъй като тя е добра, зад нея стоят много хора и организации и среща подкрепата от човека, от който зависи нейното реализиране.

През април депутатите от гражданската квота на РБ внесоха в парламента предложение за промяна в Закона за данъка върху добавената стойност за облекчението при даряване на храни, които обаче още не са разгледани.  

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини