"Кеплер" откри 104 нови екзопланети

4 от тях са в орбита около една и съща звезда

Международен екип от астрономи потвърди, че с американския космически телескоп "Кеплер" са открити 104 нови планети извън Слънчевата система. 4 от планетите са в орбита около една и съща звезда и биха могли да напомнят Земята.

Потвърждаването и определянето на характеристиките на тези екзопланети са извършени от няколко наземни обсерватории. В рамките на мисията "Кеплер" вече са открити над 4600 планети от 2009 г., като откриването на 2326 от тях е потвърдено, напомня БТА. 

21 от въпросните 2326 планети се намират в т.нар обитаема зона около звездата си, т.е. на разстояние от нея, което позволява на повърхността им да има вода в течно състояние и да съществува живот.

Размерите на новооткритите планети варират от по-малки от земните до по-големи от тези на Юпитер. Всички тези екзопланети се движат близо до звездата си и затова са много горещи.

Четирите движещи се около една и съща звезди планети изглежда са скалисти, а размерите им са с 20-50 на сто по-големи от земните. Тъй като звездата им е значително по-студена от Слънцето, температурите на повърхността на две от планетите може да са сходни с регистрираните на Земята, смятат астрономите. Тази звездна система се намира на около 400 светлинни години от Земята. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини