Семейство Мънгърови оглави хайдушка дружинка под Драгойна

    Един от акцентите на започналия вчера фестивал „Угар“ беше възстановката „Ставане на хайдушка дружина“. Около 30 ентусиасти от новозагорския клон на Националното дружество „Традиция“ се включиха в спектакъла, пресъздаващ по сценарий реални събития. Сред тях беше и семейство Мънгърови. 11-годишният Димитър Мънгъров вече почти една година участва във възстановките, заедно с майка си Росица и баща си Веселин. Росица беше част от хайдушката чета, облечена в мъжка носия, но заяви готовност да изиграе и Райна Княгиня. Веселин влезе в ролята на Ангел войвода. Под връх Драгойна, по реалните места, където Ангел Караиотов е събирал дружина, Веселин и другарите му показаха как се е избирал войвода. Мятаха камък, скачаха надалече, бореха се и се целиха с пушки, за да покажат точно око.

    Да влезеш в ролята на митичния войвода точно на това място е невероятно чувство – сподели Веселин -  връщаме се с годините назад, кръвта настръхва, кипи. Мислим, разбираме какво са правили нашите деди, за да оцелеем  след толкова години робство.  

    И добавя : Ангел войвода е  един от известните български войводи, но сега когато трябваше да направим тази възстановка се разрових и научих повече за него.

    Така се пази народната памет, представя се в атрактивен вид и повече съвременници се докосват до мъжеството и героизма на предците ни.

    Първият ден на фестивала "Угар" започна с молебен и  премина под звуците на "Тъпани и гайди" и оркестър "Ориенбенд". Между сцената и големия огън се извиваха хора. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      8
      8
      0 0
      17:46, 23 юли 2016
      Няма българщина в нашенско и за туй си внасяме. Виж побратими и достове на Дайлян и Текирда, колкото щеш.
    • 2
      ..
      ..........
      5 -1
      09:31, 24 юли 2016
      Тази възстановка е припомняне на исторически събития, вид представление. Светът обаче е променен. Не сабя и пищов на кръста предопределят бъдещето на нацията. Нещо повече! Последните не са част от европейската ценностна система. Истинските патриоти в днешно време ся тези, които спомагат за развитието и по-добрия живот на общността. Всичко останало са безплодни напъни и празни думи.
    • 3
      56
      567с
      2 -1
      09:17, 26 юли 2016
      Все повече се убеждавам ,че голяма част от нацията ни е сбъркана.И за това сме на тоя хал и като държава.
    Последни новини