Стойнев: Няма да успеем да продадем реактора на Иран

Усилията на кабинета да продаде реактора, който остана от АЕЦ “Белене”, в Иран, няма да успеят. 

Това заяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев по повод арбитражното дело и ежедневните неустойки, които се трупат за България, по бТВ. Той нарисува песимистично бъдеще за българската енергетика и по думите му, ако частен инвеститор не купи мощностите и не възобнови Втора атомна, след 30 г. няма да имаме собствени енергийни ресурси. “След 30 г. ще затворим АЕЦ “Козлодуй”, тецовете ще бъдат също затворени, въглищата свършват. Трябва ни не само „Белене”, но и „Козлодуй”. Трябва да кажем следващото поколение ще бъдат ли енергийно зависими или не”, коментира Стойнев. 

По думите му той като министър не е имал опции какво да направи при старта на арбитражното дело на “Атомстройекспорт” срещу НЕК, тъй като това е станало само 10 дни след като е поел поста. “По време на арбитраж ръцете са министъра са вързани. Ние нямаме възможност и да говорим, защото всичко може да се ползва в съда.”

Решението за Стойнев е в чуждестранния инвеститор, който да възобнови “Белене”, но това трябва да стане само с участие на държавата като акционер. Според него няма кой да купи реактор, построен за една конкретна площадка, и да го сложи на друга.

По повод предстоящите избори за президент левият депутат посочи, че сближаване с АБВ е желано сътрудничество. По думите му членове на партията все още страдат по откъсването на Георги Първанов и създаването на АБВ, както и по “Движение 21”, но “в името на голямата цел сме готови на крачка назад и считам, че това е правилно.”.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини