Зараза кара тропически пеперуди да изяждат мъжките

Африканска кралица е вид пеперуда, характерен за Африка, и по целия континент, тези пеперуди се заразяват с микроб, наречен Spiroplasma. Но при пеперудите, които живеят около Наероби се наблюдава непонятен канибализъм -  мъжките не се излюпват, те биват изяждани от техните сестри. Питате се тогава, как се размножават тези пеперуди? Правят го по нов начин.

Според проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, вероятно виновна е хромозомна аномалия, специфична за пеперудите в този конкретен район.

За разлика от хората, при които полът се определя от нашите X и Y хромозоми, при пеперудите системата е ZW: ZZ кодира мъже, докато ZW е женска комбинация. Обаче някак си в пеперудите, живеещи в зоната без мъжки индивиди, други хромозоми, несвързани с пола, участват в играта. Тази хромозома учените наричат "нео-W". Но поколението Африканските кралици, заченато с тях, се оказва податливо на действиято на Spiroplasma.

Зарязяването поразява мъжките пеперуди, затова около Наероби живее изцяло женска популация от два подвида Африканска кралица. Мъжките пеперуди умират преди да са се излюпили, и начинът е доста нелицеприятен. А учените наблюдават как хромозомните аномалии водят до появата на нов подвид. 

„Този микроб не позволява на мъжките да се излюпят”, казва проф. Ричард Констанд. „Малките мъжки гъсеници се образуват, но не могат да се излюпят, защото изглежда са твърде слаби. Странична реакция е това, че техните женски сестри, след като се излюпят, се хранят с тях”.

Изследователи от Университета на Ексетър, заедно с екип от британски, кенийски и германски учени изследвали пеперудите в продължение на 13 години за да изучат явлението. Така те открили, че заразените с микроба имат драстични промени в хромозомите. При Африканските кралици "нео-W" хромозомата се счита за свързана с цветната окраска, убиването на мъжките и видообразуването на двата нови подвида.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини