10-те най-добри урока по история в рока

Ако си мислите, че във всички рок песни се говори за секс, наркотици и рокендрол, помислете пак. Отегчени от клишетата, някои рокзвезди решиха да разширят познанията ни и включиха няколко урока по история в текстовете на песните си. Представяме ви 10-те хита, които разширяват културните ни познания...

10. Hiroshima Mon Amour – Alcatrazz (1983)
Заглавието на песента е взаимствано от едноименната филмова класика от 1958. Тази доста помпозна песен на бандата Alcatrazz от албума им No Parole From Rock’n’Roll от 1983 припомня ужаса от американската ядрена бомбардировка над Хирошима през 1945.

9. A Great Day For Freedom – Pink Floyd (1994)
Песента е горчиво-сладко напомняне за падането на Берлинската стена през 1989. Тя повдига въпроса дали нещата в действителност са се променили към добро. Дейвид Гилмор ни демонстрира, че не е докрай убеден в това, но краят на клипа е щастлив, след като той намира спасение в любовта.

8. Alexander The Great – Iron Maiden (1986)
Разбира се, че сме разглезени от богатия избор, когато стане въпрос за легендите Iron Maiden и историческите им хитове. Но един от най-запомнящите се е Somewhere In Time от 1986-а. Текстът на песента е като учебник по история за младежите залягащи върху подвизите на Александър Македонски.

7. Spanish Bombs – The Clash (1979)
Безсрамно парче от класическия пънк албум от 1979 London Calling. Жизнерадостнте вокали контрастират с интересното сравнение между ваканционните преживявания на британците в Испания през 70-те и Испанската гражданска война, състояла се 40 години по-рано.

6. Bastille Day – Rush (1975)
Хит от ранните дни на канадските експериментъл метъли за събитията, довели до избухването на Френската революция през 1789 година.

5. Boston Tea Party – Sensational Alex Harvey Band (1976)
Шотландските рокери са посветили песента си на политическите протести в САЩ през 1773, които по-късно прераснаха в революция. Чаят внесен в Америка от Великобритания бе облаган с данъци, но данъкоплатците нямаха представител Британския парламент. За да дадат израз на недоволството си, протестиращите изхвърлиха една от доставките на чай в бостънското пристанище. Истинко музикално вдъхновение.

4. Angel of Death - Slayer (1986)
Най-хитовата песен от най-известния албум на американската траш метъл банда - Reign In Blood от 1986-а, ни разказва зловещата история на нацисткия лекар Йозеф Менгеле, който провеждал експерименти върху затворници в концентрационния лагер Аушвиц по време на Втората Световна война. Мнозина определиха песента като симпатизираща на нацистите, въпреки че части от текста подсказват друго.

3. Catherine Howard’s Fate – Blackmore’s Night (1982)
Песента от албума Under A Violet Moon от 1999 е монолог на петата съпруга на Британския крал Хенри VIII, която обжалва смъртната си присъда “защото обичах повече от един мъж”. Текстът на парчето се придържа към историята – 19-годишната кралица била обезглавена през 1542 година заради прелюбодеяние.

2. Ohio – Crosby, Stills, Nash and Young (1971)
­
Тази песен е прочувствения музикален отговор на Нийл Йънг на стрелбата от 4-ти май 1970-а год. в САЩ, при която 4-ма студенти, протестиращи срещу американското участие в мисията в Камбоджа по време на Виетнамската война бяха застрелани, а 9 други бяха ранени.

1. Dallas 1pm - Saxon (1980)
Британските метъл ветерани Saxon са автори на няколко неоспорими глупости, но това е една превъзходна песен, уловила момента, в който Американският президент Джон Кенеди бе убит в Далас през 1963 и цяла Америка бе шокирана.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини