Хазната чака попълнения за здравни осигуровки от 1600 абитуриенти от Хасково

С по 16.80 лв. на месец здравна осигуровка ще попълнят хазната 1 600 абитуриенти от Хасковска област, които за момента не се водят нито в категорията „ученици“, нито в „студенти“.

По информация на НАП близо толкова са положилите успешно държавен зрелостен изпит през тази година, които са самоосигуряващи се в периода до началото на академичната учебна година, ако са приети за студенти. След това държавата поема отново осигуровките им, но само ако са редовни студенти. Задочниците продължават да се самоосигуряват, освен ако не постъпят на работа. До 30 юни 12-токласниците, подадени в списък от съответните Регионални образователни инспекторати са осигурени от републиканския бюджет.

В някои от случаите частните колежи поемат осигуровките за своите студенти от дата на записването им, но това не е масовия случай, обясниха от НАП. Извън изключението зрелостниците трябва до 25 август да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват сами за здраве, както и да платят здравната си вноска за месец юли, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците до завършване на средното им образование и студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26 годишна възраст.

Подаването на декларацията става лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или най-бързо и лесно – по интернет с персонален идентификационен код.

От НАП напомнят още, че здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими здравноосигурителни вноски за период от 60 месеца. 

Красиимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ви
    Вие пък
    16 -1
    17:04, 26 юли 2016
    Ма вие вярвате ли, че тези младежи им дреме за някакви 16.80 лв или пък на техните родители - чудо голямо, че трябва да ги внесат в държавната хазна. Те да не са луди да ходят да се разкарват из държавни институции да внасят 16.80 лв. при положение, че могат да хойкат по кафета и басейни, да форсират скъпите си коли из града и гонят пешеходци! Щели да им прекъснат здравните права - много им дреме, нали имат родители с пари. Тя и без това здравната ни система обслужава само роми и богаташи - всички останали да мрат ако не си платят!
  • 2
    Но
    нов гост
    14 0
    17:55, 26 юли 2016
    А за живеещите в кв.Република , това отнася ли се?
  • 3
    66
    66666
    2 0
    11:22, 27 юли 2016
    До вие пък първо не всички които завършват са богаташчета второ-не мисля че приетите висше образование е нормално да платят осигуровки за въпросните месеци защото все едно тези деца са във ваканция според мен дори държавата трябва да ги толерира за това че ще учат а да плащат тези които не са приети и другите които въобще не са кандидатствали които изобщо нямат намерение да учат нагоре
  • 4
    Хм
    Хм
    1 0
    12:53, 27 юли 2016
    От тези 1600 млади хора поне 600 вече са напуснали страната ,хазната да си чака
  • 5
    Мм
    мммм
    0 0
    21:43, 27 юли 2016
    сметка без кръчмар. 90% от тях ще са студенти и едва ли ще им пука че няма да платят трито месеца.
Последни новини