Идентифицират терористите, които взеха заложници във френска църква и убиха свещеник

Франсоа Олланд заяви, че терористичната групировка Ислямска държава е обявила война на Франция, съобщи Le Figaro.

Франция "трябва да води война с Ислямска държава с всички възможни средства", казва Оланд. Той нарече "подъл терористичен акт" вземането на заложници  и убийството на свещеник в град Сен-Етиен-дю-Рувр .

Сутринта на 26 юли двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха в католическа църква и взеха 5 заложници - 86-годишния свещеник, две монахини и двама миряни.

При щурма на бойците от френския отряд за бързо реагиране престъпниците са ликвидирани. Но при това нападателите са отнели живота на отец Жак Амел и са ранили заложници. Всички пострадали са настанени в болница, една от жените е в критично състояние.

Близката до Ислямска държава информационна агенция Amaq подтвърди, че нападателите са поддържници на ИД. Според първите реаултати от разследването, които трябва да бъдат подкрепени от официалната идентификация на двамата нападатели, единият от нападателите е бил познат на властите. Мъжът, който бе застрелян  от полицията, заедно с неговия съучастник, е бил в Сирия през 2015 г. и при завръщането си е бил обвинен в престъпно сдружаване във връзка с терористична организация и задържан под стража. Впоследствие е бил пуснат с електронна гривна. Официалното идентифициране на двамата нападатели ще продължи в ранния следобед.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини