Турското Външно масово отстранява дипломати, включително посланици

Започнало е масово отстраняване на дипломати, подозирани за симпатии към Гюлен. Процесът е започнат от турското външно министерство рано днес и е във връзка опита за военен преврат, съобщава „Хюриет”.

По нареждане на външния министър Мевлют Чавушоглу са изпратени известия до десетки дипломати, включително двама посланици.

Сред отстранените дипломати на ниво посланик е Гюрджан Балък, който дълго време е бил съветник на бившия външен министър Ахмет Давутоглу.Отстранен е и бившият посланик в Канада Тунджай Бабалъ. Други двама дипломати на ниво посланик - Шентюрк Узун и Али Фъндък, са били освободени преди опита за преврат.

Десетки дипломати на ниско ниво също са били отстранени от министерството заради връзките им с организацията на Фетхуллах Гюлен.

Държавният департамент на САЩ е разрешил доброволното напускане на членовете на семействата на служителите на посолството след опита за военен преврат. Това съобщиха по-рано от дипломатическата мисия в Анкара.

Обявеното от Турция извънредно положение също е подтикнало Държавния департамент да промени положението, се посочва в имейл за сигурността на американците, пребиваващи в Турция.

„По време на този период американските граждани в Турция могат да станат свидетели на увеличение на полицейските или военни действия и ограничения на движение”, се казва още в съобщението на посолството, цитирано от „Ройтерс”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини