Учени разкриха общия прародител на всички живи организми на Земята

Много учени вярват, че всички живи същества на Земята произлизат от древен организъм, наречен Лука или Последния универсален общ прародител. Сега екип оглавяван от Уилям Мартин от Университета Хайнрих Хайне огласи ново изследване, което цели да възстанови микробната екология на Лука.

Едноклетъчният организъм е живял преди 4 милиарда години. Смята се че е дал началото на две отделни групи - едноклетъчните бактерии и археите.

В рамките на изследването са били тествани 286 514 протеинови групи, открити са 355 протеинови семейства, за които се смята че произлизат от древния организъм. На база характеристиките на селектираната група, учените предполагат, че Лука е бил способен да издържа на високи температури и да преживява от водород и въглероден диоксид, вместо кислород. Той се е нуждаел и от наличето на метали в околната среда.

Всички тези характеристики подсказват, че т.нар древен общ прародител е обитавал процепи по морското дъно, от които се е издигал горещ газ. Въпреки откритията на екипа, критиците твърдят, че е нужна допълнителна информация, която да докаже неоспоримо от къде е започнал живота.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини