Tesla и Mobileye се разделят

След поредния инцидент, свързан с шофьор управляващ Tesla на автопилот, доставчикът на технологията, свързан с автономното управление на автомобила Mobileye няма вече да работи с компанията Илън Мъск.

Mobileye доставя SoC системата EyeQ, която е в основата на възможностите на автомната технология в Tesla да вижда обектите по пътя. Анонсът за разделянето на двете компании беше направено от Амнон Шашуа, изпълнителен директор на Mobileye по време на изнасяне на данните за финансовото представяне на компанията за последния отчетен период. Той цитира желанието на компанията да получи по-голяма свобода от тази, която имат при връзката им с Tesla. Една от причините, поради която компанията къса отношенията си с Tesla е лошите финансови резултати, които компанията представи - спад с 9%, но и наскоро сключената сделка с Intel и BMW за общ проект. Часове след анонса на компанията, цената на акциите им паднаха с още седем процента.

Доста бяха неизвестните около леталния инцидент с шофьор на Tesla през май. Тогава мнозина бяха склонни да обвинят шофьора за инцидента, което както впоследствие се оказа е грешно, тъй като, както стана ясно в последствие, виновна е именно системата на MobilEye и Tesla, тъй като посредством нея, колата може да вижда „всяко изменение на повърхнината ПРЕД автомобила”, но височината на ремаркето на камиона (шофьорът се блъска в камион, идващ странично), комбинирано с радарна сигнатура, която вероятно е объркала системата, която го е взела за крайпътен знак, са попречили на системата и спирачките не са се задействали въобще. Оправданието на двете компании звучи изключително несъстоятелно. Наскоро друг шофьор на Tesla алармира за инцидент с автопилота на колата, при който тя се е забила в един от страничните стълбове по пътя, макар че чия е вината в този случай и дали въобще се е случил не е много ясно.

MobilEye заявяват, че ще осигурят временна поддръжка на автомобилите Tesla, както и пускането на пакет с подобрения за системата им, след което вероятно ще се оттеглят окончателно от партньорството им.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини