КС изтри три въпроса от референдума на Слави

Конституционният съд реши, че три от шестте въпроса за референдум, иницииран от "Шоуто на Слави Трифонов", противоречат на конституцията, стана известно от решението с докладчик Кети Маркова. До произнасянето на съда се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да разгледа дали три от въпросите са в съответствие с основния закон.

Въпросите са: да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Маркова е избрана в Конституционния съд по предложение на Плевнелиев.

След решението на съда в бюлетината, която Централната избирателна комисия (ЦИК) ще подготви, трябва да отпаднат противоконституционните въпроси, като се запази поредността при останалите въпроси. На 12 май парламентът одобри въпросите, подготвени от предаването, без да нанася в тях корекции. 

В началото на годината инициативен комитет на "Шоуто на Слави" внесе подписка с 673 481 подписа за референдум, а според закона за допитванията, когато има над 400 000 подписа, Народното събрание е длъжно да се произнесе положително. Според закона за референдумите допитването по шестте въпроса трябва да бъде заедно с президентските избори в края на октомври тази година.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини