Ердоган оттегля съдебните си искове срещу опозицията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е решил да оттегли всички съдебни дела, които бяха заведени от негово име срещу опозиционни лидери, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Медията тълкува това като знак за продължаващата солидарност между съперническите политически сили след опита за преврат в Турция на 15 юли.

Източници от президентството са съобщили пред агенция "Ройтерс", че Ердоган планира да даде ход на нов процес, след като опозицията реагира недвусмислено срещу извършения опит за преврат от фракция в армията.

"Като резултат той оттегля всички случаи, заведени срещу опозиционни лидери, в знак на солидарност между политическите партии", каза източникът, пожелал да запази анонимност.

След като бе избран за президент през 2014 г., Ердоган даде на съд голям брой хора, в т.ч. политици, журналисти и ученици, за обида на държавния глава - престъпление, наказвано с до четири години затвор.

Обвинени по член 299 от турския наказателен кодекс са и лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партияКемал Кълъчдароглу и съпредседателят на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ.

Демирташ обеща, че партията му ще продължи борбата както с превратаджиите, така и с управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP). "Има трета възможност – нито преврат, нито диктатура. Нашата опция е демокрацията и ще се съсредоточим върху това."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини